İsrailli analistler, Gazze Şeridi’ndeki “insani ara” kapsamında gerçekleştirilen esir takasına ilişkin görüntülerde, Hamas’ın nazik tavrı ve teşekkür ederek vedalaşan esirlerin çizdiği insani tablo karşısındaki “öfkelerini” gizlemiyor ve görüntülerin yayımlanmasına tepki gösteriyor.
İsrail ile Hamas arasında sağlanan esir takası uzlaşısı kapsamında Gazze Şeridi’nden 60’tan fazla İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 180 Filistinli kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.
Hamas, mutabakat kapsamında elindeki İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi ekiplerine teslim ettiği anlara ait görüntüleri yayımlamıştı.
İsrailli esirlerin Hamas mensuplarına teşekkür etmesi ve el sallayarak vedalaşmalarının yer aldığı görüntüler ile serbest bırakılan esir yakınlarının “esirlere Gazze’de iyi davranıldığı, herhangi bir işkence veya kötü muameleye maruz kalmadıkları” yönündeki açıklamaları İsrail televizyonlarında eş zamanlı yayımlandı.
Yayımlanan görüntüler ve röportajların “Hamas’ı insani gösterdiğini” savunan bazı İsrailli analistler, bu durum karşısında duydukları rahatsızlığı ve öfkeyi dile getirdi.
“Görüntülerin İsrail televizyonlarında yayımlanması ülkeye zarar veriyor”
İsrailli analist Yariv Peleg, sağcı “Israel Today” gazetesinde yayımlanan makalesinde, “Bu görüntülerin İsrail televizyonlarında yayımlanması ülkeye zarar veriyor. Bunlar kesinlikle yayımlanamaz.” ifadelerini kullandı.
İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatının başladığı 24 Kasım Cuma gününden beri televizyon kanalları ve sosyal medyada yayımlanan görüntülere tepki gösteren Peleg, şunları kaydetti:
“Hamas, iki veya üç kamera kullanarak çekilmiş videoları profesyonel ve doğru şekilde düzenliyor. Çekimlerde aydınlatma ve iyi özelliklere sahip dronlar da kullanabiliyor.”
Peleg, İsrail merkezli Arapça yayın yapan televizyon kanallarından, Gazze Şeridi’nde İsrailli esirlerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi ekiplerine teslim edildiği sırada çekilen görüntüleri yayından kaldırmalarını istedi.
“Görüntüler, insanlık ve ahlak gösterisi olarak görülüyor”
İsrailli siyasi analist Maya Lecker de Haaretz gazetesinde 26 Kasım’da yayımlanan makalesinde, İsrailli esirlerin Gazze’de teslim edildiği anlara ilişkin görüntülerin yayınlanmasından rahatsızlığını aktardı.
Lecker, görüntülere yönelik öfkesini şöyle ifade etti:
“Hamas mensubu silahlı kişilerin, aile fertlerini öldürdükten sonra serbest bıraktıkları kişileri selamlayarak alkış almalarının, insanlık standartlarını düşürdüğünü itiraf etmeliyiz. Çoğu Filistin ve İsrail dışında yaşayan Filistin destekçisi kişiler ve sosyal medya kullanıcıları, her gece gerçekleşen rehine teslim çalışmalarını Hamas savaşçılarının halka açık insanlık ve ahlak gösterisi olarak görüyor.”
İsrailli esirlerden bacağından yaralanmış 21 yaşındaki Maya Regev’in İzzeddin el-Kassam Tugayı mensuplarından ayrılırken gülümseyerek el salladığı ve Arapça “şükran” diyerek, teşekkür ettiği videoya da değinen Lecker, İsrailli esirin yaklaşımını “çocukça bir hayranlık” olarak nitelendirdi.
İsrail Kanal 13 televizyonu da 27 Kasım’daki haberinde, İsrailli ailelerinin “serbest kalan yakınlarının Gazze’de kötü muamele veya işkenceye maruz kalmadıkları” ifadelerine yer verdi.
Gazze’de tutulurken yiyeceğin az olduğuna ancak bunun herkes için geçerli bir durum olduğuna işaret edilen haberde, esir yakınlarının, “Genel anlamda Hamas mensubu aktivistlerden iyi muamele görmüşler. İlaç yokluğundan başka herhangi bir şiddet veya azarlama görmemişler.” dediği vurgulandı.
Buna karşın Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın Gazze Şeridi’nden serbest bıraktığı İsrailli esirlerin basına konuşmalarını engellediği gibi akraba ve dostları dışında kimsenin kendileriyle buluşmasına da izin vermedi.
İsrail’in Gazze’yi işgalinde son durum
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.
Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150’den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 246 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.
Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı
İsrail ile Hamas arasında esir takası kapsamında 24 Kasım’da Gazze’deki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesi için mutabakata varılmıştı.
Söz konusu mutabakat, daha sonra 2 gün uzatılmıştı. Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda “insani aranın” en az 2 gün daha uzatılması için görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor.